Wereldreis Afl. 7 Safety first
Neem je dat (witte…) shirt nou wel of niet mee? En kan je niet beter twee luchtige broeken meenemen in plaats van je favoriete spijkerbroek? Inpakken betekent keuzes maken. Maar bij bepaalde spullen is de keuze al snel gemaakt; zeker weten meenemen!
Een van de eerste spullen die wij voor onze reis hebben aangeschaft was een emergency kit. Niet echt de leukste aankoop, wel de meest geruststellende. Wanneer je gaat rondreizen zit een ongeluk in een klein hoekje. Blaren op je voeten van het vele lopen, een zonnesteek, je maag overstuur van het vreemde eten, een beet van een onbekend insect of een schaafwond door een golf die je net iets te ver richting de rotsen slingerde.
De welbekende spreuk ‘Voorkomen is beter dan genezen’ gaat even niet op. Wij gaan ons volledig in het avontuur storten, maar dan wel gewapend met:
- Pleisters, heel veel pleisters. Wondpleisters, vingerpleisters, knokkelpleisters, hechtpleisters, blarenpleisters, waterdichte pleisters, ademende pleisters, etc. etc.
- (Brandwonden)verband met verbandschaar.
- Pincet, handig voor splinters etc.
- Onbreekbare thermometer voor het opmeten van koorts.
- Reddingsdeken om warm te blijven.
- Alcoholdoekjes en jodium om wonden te ontsmetten.
- Veiligheidsspelden.
- Steriele naalden. Met name in landen met minimale medische voorzieningen kunnen deze van pas komen.
- Tekentang om vervelende parasieten te lijf te gaan.
De speciale Care Plus Waterproof First Aid Kit bevat de meest van bovenstaande verbandmiddelen en benodigheden. De naam zegt het al, de kit is waterproof en gemakkelijk te vervoeren. Deze kit hebben wij aangevuld met de volgende medicijnen:
- Paracetamol, dit medicijn is overigens op vele plekken in de wereld verkrijgbaar. Neem er vooral niet teveel van mee.
- Diarree-remmer, hier maak ik verder geen woorden aan vuil…
- Diarree-opwekker, vraag je darmen maar waarom…
- ORS, ter ondersteuning van een goede vochtbalans. Mocht je door bovenstaande ellende alles kwijt zijn geraakt.
- Malarone tabletten tegen malaria.
- Nestosyl zalf tegen jeuk van insectenbeten en schaaf- en snijwonden.
Verder beschermen wij ons zelf met:
- Care Plus Deet lotion tegen insecten.
- Een geimpregneerde klamboe om onder te slapen.
- Waterzuiveringsdruppels tegen bacteriën, virussen en micro-organismen.
- Zonnebrand SPF 30.
- Desinfecterende gel om je handen te ‘wassen’ wanneer er geen (schoon) water in de buurt is.
- Last but not least, ons gezonde verstand.
Hoe lang deze lijst dan ook mag zijn, compleet is hij vast en zeker nog niet. Over 32 dagen vertrekken wij de wijde wereld in, onze rode ‘bodyguard’ begint voller en voller te raken. Wat mogen we volgens jullie écht niet vergeten wat betreft onze gezondheid?
Wow, superhandige lijst! Dat ziet er goed uit Hopelijk hebben jullie niets van dit alles nodig (nou ja, die malariapillen ga je natuurlijk sowieso gebruiken ). Ik vind reispillen ook altijd onmisbaar, want ik wordt bijna bij iedere taxirit al misselijk (om nog maar niet te spreken van lange busreizen, ferrytochten, etc).
Welke waterzuiveringsdruppels hebben jullie?
Goede tip! Jij bent nml niet de enige die daar last van heeft… (Oh oh, wat kijk ik uit naar de safari tour waarbij we elke dag honderden kilometers gaan afleggen….) Op het water het zelfde verhalen! *lampje boven mijn hoofd* Wij hebben de druppels van CarePlus Hadex ingeslagen, maar zitten nogsteeds met de vraag: Beschermen deze ook tegen de zogenaamde ‘wormpjes’?! Het ene middel schijnt dat nml wel te doen, de ander weer niet… Hebben jullie de druppels ook al in the pocket?
Thanks voor je twitter-promo! Leuk!
Oef, lotgenoten wat een rotgevoel he..?
Wij moeten ons nog even in de druppels verdiepen.. echt nog geen idee . Promoot jullie trouwens graag, want ik ben fan, sowieso.
Ojee je moet al miljonair zijn om al die inkopen van te voren te doen
Mijn tip voor misselijkheid is gember
Hee Lieke, dank voor je tip! Ik lees dat men in China zelfs gember gebruikt tegen malaria! And guess, een van de grootste producenten van gekonfijte gember is FIJI! En daar gaan we naartoe.
Waardevolle tip, thanks!
Ziet er vrij compleet uit. Kan niets bedenken….. Aftersun of behoort dat op jullie lijst tot toiletartikelen? Plastuitje?
Trachitol tegen keelpijn, maar dat is vast ook overal te krijgen..,
Goede tip, Anita! En dat plastuitje, hellup! Ik wil er niet aan, maar ter plekke doe ik er waarschijnlijk een moord voor! Hij komt op de lijst!
Haha… Ik heb precies hetzelfde!
Vanuit Rock Werchter kan ik melden dat vrouwen geen plastuitjes hebben
Overigens is Werchter wel een zeer goed voorbereiding op een jaar around the world..
Ik zeg: Rock on!
Als ik moet kiezen tussen een volgeladen Dixie of een plastuitje ga ik toch voor dat laatste!
Dat wil ik zien vrouwen en plastuitjes is volgens mij ook niet de ideale combinatie…
Ook een belangrijke vraag, hoe laad je je telefoon op in de wilderniss… iemand tips?
Ziet er goed uit de lijst, erg compleet!
Wat ik zelf altijd handig vind is om een mini waterbestendig (ehbo) tasje te hebben waar je een hele kleine voorraad van de beschreven spullen in kan doen en die je gemakkelijk in je dagrugzak mee kan nemen. Want de volledige tas met alle spullen meenemen doe je vaak toch niet, die je laat meestal op je kamer liggen. Terwijl je de spullen juist vaak nodig hebt als je juist niet op je kamer bent. Het kleine tasje vul je dan weer makkelijk aan vanuit de grotere kit.
En ja die plastuiten…misschien niet heel aantrekkelijk maar moet zeggen dat ik ze toch altijd wel handig vind…just in case
Hee Ilse, leuk comment! Dat kleine tasje is idd een goed idee. Onze rescue kit kan je ook erg klein maken wanneer je de overige spullen eruit haalt. (Lees: 100 Malarone pillen op 1 dag is een beetje teveel van het goede…) Waarschijnlijk gaan we dat doen en laten de 360 soorten pleisters ook maar ‘thuis’.
Ik word steeds meer overgehaald om toch maar voor de plastuit te gaan… Mijn volgende dilemma is: wegwerp / herbruikbaar.
Zonne-energie it is! Of iemand heel hard laten fietsen met een dynamo! Goodluck!
Misschien is de ehbo-kit bij bergbeklimmen ook toe te passen op een wereld-reis. Dingen die ik meeneem, maar bij julllie niet op de lijst zie staan;
- Hadex druppels zijn zo’n gedoe (hoeveel druppels, flesje dat lekt), ik zou chloor-tabletjes meenemen, zie zitten in handige stripjes. Of je zou ook eens kunnen kijken naar een Steripen, die desinfecteert water d.m.v. UV straling.
- Voor een schaar, pincet, mesje, nagelvijl – koop zo’n klein zwitsers-zakmesje (Victorinox Classic SD) met die functies.
- Voor alles geldt: neem genoeg, maar niet teveel mee. Zo zijn 20 verschillende soorten pleisters misschien een beetje overdone? Ik heb goeie ervaringen met Hansaplast Extreme. Doe daarbij nog een stukje rol-pleister (op elke gewenste breedte af te knippen met je Classic SD mesje) en klaar ben je.
- Naast zonnebrand is een ‘chapstick’ voor je lippen (met spf30 ofzo) ook handig. Verbrande lippen zijn ook niet zo fijn.
- Nemen jullie antibiotica mee? Een kuur Ciprofloxacin (breed-spectrum) kan handig zijn bij maag/darm-infecties. Amoxiciline (ook breed-sprectrum) voor luchtwegen-infecties.
- Naast een stripje paracetamol ook 10 a 20 Ibuprofen, dat is iets sterker, onstekings-remmend en koorts-verlagend.
He Sieto, allereerst; te gekke website heb je! Ook dank voor je goede reactie(s)! Hier hebben we zeker wat aan. Een zakmes staat nog op onze lijst. Onmisbare stuff! Waar je ook heen gaat. Die pleisters zijn idd een overkill, Care Plus vindt overigens van niet. Waarschijnlijk maken we er 2 tasjes van. Eentje voor in de dagrugzak en de ander als reserve. Zipzakjes reeds aangeschaft, bruikbaar voor werkelijk alles! Zeer handig! We blijven je volgen, je doet te gekke dingen!
Ohja, doe om alle flesjes met vloeibare dingen een extra, klein, zip-lock zakje. Er is altijd wel een flesje dat gaat lekken.
Which reminds me, als je naar grotere hoogte gaat (van zee-niveau de bergen in bv.) dan krijg je te maken met verschil in luch-druk, als je dan een flesje of tube open doet, kan het er wel eens heel snel uitkomen. Wees in die gevallen dus voorzichtig.
Aan de voorbereiding kan het niet liggen toch?
Ik hoop de jullie de First Aid Kit volgend jaar weer zo goed als vol mee terug brengen naar Nederland!
Uitgezonderd van de Malarone hopen wij dat ook! Dan gaan we ‘m ritueel verbranden, goed? Geeft vast een goeie vlam!
Ik zeg: ‘Na de TerugkomstBBQ – bij mij in de tuin – gooien we ‘m op het vuur !’
Wacht vooral niet te lang met ORS gebruiken. Als je diarree/overgegeven hebt, ben je vaak al verzwakt. Als je dan ook nog lang wacht met ORS (zeker in droge gebieden) dan ben je nog meer verzwakt. De extra mineralen enz. in ORS kunnen volgens mij alleen maar goed doen. Bij het Kruidvat heb je ORS met citroensmaakje, die zijn minder vies dan de normale
Stop in elke tas en jas een flesje antibacterieel. Goed voor je handen maar je kunt er ook kleine wondjes mee ontsmetten, aangezien er alcohol inzit.
In Bolivia (en ongetwijfeld meer landen) weet je nooit wanneer de bus (zonder wc) stopt. Een reisgenootje van mij vertelde me dat ze met haar plastuitje de hoogste nood op heeft kunnen lossen. Het ding neemt bijna geen plaats in beslag en weegt ook weinig dus waarom niet?
Vraag aan je huisarts of hij een simpele antibiotica mee kan geven. Als je ergens in de rimboe iets oploopt, heb je toch iets. Wel goed de bijsluiter checken natuurlijk!
Bedbugs zijn niet te voorkomen, aangezien ze zó klein zijn dat je ze niet ziet. En elke avond je bed inspecteren, is ook niet heel relaxed. Mocht je ineens jeukende bultjes (waterpokken grootte) krijgen, doe dan toch een inspectie. Waarschijnlijk ligt het aan één van die kleine jongens.
Hee Lia, dank voor je goede tips! Die bedbugs…. Iehhh… Ik heb er al meer verhalen over gehoord en krijg al jeuk als ik er aan denk. Gadver! Je hebt me weten te overtuigen met de plastuit, ik ga er binnenkort eentje aanschaffen.